Direktlänk till inlägg 28 februari 2014

Ska sexåringar ha mobiltelefon??

Av Ulrika - 28 februari 2014 09:40

Äldsta dottern min går på sexårsverkssmhet- första året i skolmiljö, efter dagis. Och igår kom hon hem och frågade när hon ska få en egen mobiltelefon...
Det visar sig att fyra av sexåringarna i hennes klass har mobiler- inte för spel, musik, fotografering, utan för att vara nåbara för sina föräldrar och ringa sina kompisar. Och det är ju självklart att hon undrar, nu börjar ju "alla andra får ju"- fasen...
Till saken hör att det faktiskt ligger ett par smartphones och väntar på sommaren hemma hos oss, för jag tänkte barnen skulle få ha dem för just spel, foto och musik. Istället för att sno min telefon hela tiden (och jag fick dem gratis av tre som hade nån lojal-kund-kampanj) Som små surfplattor utan uppkoppling. Öva på tekniken. Inte hamna på efterkälken i detta datoriserade samhälle. Men de ligger som sagt på hyllan och jag är ambivalent till introduktionen av dem i barnens liv så här tidigt. Jag vill inte ha skärmberoende ungar, jag vill att de ska vara ute och bygga trädkojor!!

   

Jag blir helt knäpp av att famla runt och undra vad som är vettigt, när jag var liten var vår familj den sista i hela förorten som skaffade VHS. Alla andra kollade på coola amerikanska filmer på fredagkvällarna, vi kollade på Sven Melander. "Hej, jag heter Rulle. Jag kan kissa i kors!" Herregud.

(Detta är obegripligt för alla födda på nittiotalet, men jag tror mina läsare är lika gamla som jag, så jag tänker inte ens försöka förklara konceptet två kanaler och ingen kabel-tv) Det låter kanske värre än det var, jag kan inte minnas att jag led så värst men jag kan ju ha förträngt det på grund av traumats omfattning... Men oavsett- Det är ju inte heller ett alternativ, att kämpa emot och låtsas som om utvecklingen runt omkring inte berör just mig. Jag vill ge ungarna alla verktyg de behöver för att klara sig bra, men seriöst, behöver man ringa sina kompisar när man är sex år??


Välfärdsproblem är också problem. Så det så.

 
 
Ingen bild

Jessie M

28 februari 2014 10:31

Våra barn fick mobiltelefon när dom började åka kommunalt själva.
Kram

 
Göran

Göran

28 februari 2014 12:27

Ramlade in med slumpknappen... Och NEJ, sexåringar ska inte ha egen telefon. Så jag tycker du gör helt rätt. Stå på dig och gärna några år till. Ingen av mina fyra (idag 27, 22, 20 och 17)fick egen mobil innan de åtminstone börjat högstadiet. Vi hade en kontantkortslur som det barn som för dagen behövde kunde låna tillfälligt då det behövdes så det är ingen dum lösning! Ha det!

http://singelfarsan.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Karin

28 februari 2014 13:16

L går ju också på sexårsverksamhet och jag blev också skrämd av verkligheten när jag skulle hämta honom. Två killar i hans klass står och kollar ut och ser att det ligger en mobil på bordet utanför. Den ena säger, - kolla en Iphone, vi snor den! Den andra killen svarar inte, så han upprepar det, två gånger. Då svarar han,- varför det, jag har redan en?
Burr, de är sex år!

 
frozenfire

frozenfire

28 februari 2014 13:41

Nej dom ska inte in den stressen som mobiler medför idag. Fast det är ju klart att det är bra att kunna ringa om något händer när man tex går hem från skolan. Jag fick min första mobil när jag var 12 år tror jag. Det jag tror dock är det smartphones kan göra barn mindre sociala.

http://frozenfire.bloggplatsen.se

 
Zeunertz

Zeunertz

28 februari 2014 15:37

Det beror på vilken generation du frågar. I backspegeln hade jag önskat att det fanns mobil på min skoltid. När man stod och väntade på bussen som aldrig dök upp, eller på föräldrar som glömde hämta efter träningen, men annars fanns inte det behovet. Med all teknik som finns idag så tror jag snarare att vi skapar oss ett behov än att vi verkligen behöver det. Nej, din sexåring lär klara sig minst lika bra utan telefon. Och bara för att alla andra barn har något så är det dumt att curla sönder sina egna barn med prylar och ännu mera prylar.

http://zeunertz.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Martin

28 februari 2014 16:06

Jag "fick" min första lur när jag var 24 år. Om du väntar tills dess så innebär det att du inte inser att tiderna förändras. Ttitta inte bakåt mot kottarna vi lekte med. Se till vilka för- och nackdelar en lur skulle innebära för barnet och dig. Och tänk på att inte köpa nån lur som det smärtar om den går sönder eller försvinner. Man kan inte låta ett lågstadiebarn få en lur som kostar som tre månaders existensminimum. Mina fick lur vid 9 resp 8 års ålder.

 
Ingen bild

Jessie M

1 mars 2014 10:34

Kan tillägga att mina barn gick i mellanstadiet när dom började åka kommunalt själva.

 
Ingen bild

niniz

1 mars 2014 17:32

Nä, tycker inte det men ditt val :P Det är SÅ MÅNGA som sitter med nästan i mobilen hela tiden... Dessutom har de lättare sönder den... mm. Tycker det är onödigt. Fick min första i sjuan och det var väldigt sent idag men är glad över att jag inte fått ngn före dess ;)

niniz.bloggplatsen.se

 
Angela

Angela

12 mars 2014 19:45

Hej!! Jag tycker verkligen inte att man ska ha telefon när man är sex år.Min ena dotter är tio år och hon har nyss fått en mobil för att jag som mamma ska kunna få tag i henne om hon är ute med kompisar.:)
Men sex år kan jag tycka är lite väl tidigt.

http://angelouslife.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

KarinJ

25 mars 2014 20:04

Klart som korvspad att barn (även 6 åringar) ska ha en smartphone om det finns ekonomiska förutsättningar till det! Varför? Om 10 år kommer denna diskussion inte vara aktuell. Jag vill också att våra barn av idag ska få bygga trädkojor, men vi kan inte kämpa emot utvecklingen, däremot kan vi kontrollera den genom att vara uppdaterade, ligga steget före våra barn och hålla sig ajour om de faror (för det finns det fler av än när våra barn leker i skogen). Men att säga att det som vi är uppvuxna med är rätt och dagens samhälle är fel är i mina ögon en osund tanke.
Inlärningskurvan är som allra bäst när man är liten och att utestänga en hel generation är vanskligt... men det är bara min åsikt! ;-)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ulrika - 21 februari 2014 18:35

Här kommer anledningar till bristande bloggtid. För den som undrat. Och om du inte undrat, varför fortsätter du läsa? 1. Roligaste uppdraget- att ha ett ansvar för hur Stockholm Pride Park ser ut och fungerar och vad den innehåller i sommar. Grymt r...

Av Ulrika - 7 februari 2014 23:41

Hej hoppsansa, det är nu en månad som rökfri som firas... Och just nu är det ruggigt frustrerande. Så alla uppmuntrande hejarop mottages med stor tacksamhet... ...

Av Ulrika - 2 februari 2014 13:42

Jag måste boosta mitt ego för att orka stå emot röksuget, så är det bara. Jag måste gå runt och klappa mig själv på axeln för varje gång jag står emot en impuls/vana/ behov. Det är såklart jättejättekul för somliga i min omgivning som inte ännu skåda...

Av Ulrika - 28 januari 2014 07:45

Nä, nu byter jag ut rökdonen och tycka-synd-om mackorna mot annat. Som den här:   Mumsiga lilla frukostkicken bestående av stjälkselleri, morotsjuice, citronsaft, banan och färsk ingefära. Mumma. Har även en annan grön favorit bestående av avo...

Av Ulrika - 21 januari 2014 23:42

  Jag har ju precis tillfrisknat från en- visserligen mild-men ändå, lunginflammation. Och eftersom jag tror på budskap från ovan ibland när det passar mina syften så tänkte jag (medans jag var sjuk och hostade tills jag nästan kräktes) att WOW ...

Ovido - Quiz & Flashcards