Alla inlägg den 10 september 2013

Av Ulrika - 10 september 2013 22:29

Okej, jag är väl en typiskt storstads- miljöpartist kanske. Ni vet, den där som önskar att man ville bo på landet. Jag ser liksom framför mig hur det skulle vara, som i ett löftesrikt skimmer av hälsa och frisk luft och oändlig sommarstugekänsla.
Vi skulle bo i en härlig robust sekelskifteskåk (förra sekelskiftet, inte senaste. Jag vill bo i ett hus där man får öppna fönstret utan att paja ventilationssystemet). Av någon outgrundlig anledning skulle just vår tvåvåningsvilla med brutet tak, i trä och sten inte kräva något nämnvärt underhållsarbete utan bara hela tiden vara fin och hel, röd med vita snickarglädjesdetaljer. Det skulle finnas bergvärme installerat, en bastu, minst tre badrum och en stor inglasad vinterträdgårdsveranda. De glansiga ekgolven skulle prydas av mina hemvävda färgglada trasmattor såklart. ( måste visst införskaffa en vävstol oxå)
Tomten skulle vara på 4000 kvm och närmsta granne en trevlig barnfamilj med ponnystall. (Och ett par större hästar ifall jag lär mig rida eller behöver hjälp att plöja potatislandet) Vi skulle ha lekstuga, gäststuga, växthus och hönshus till våra tio lantrashönor som i princip skulle klara sig själva och förse oss med goda ekologiska ägg i utbyte för sina skulor.
Jag skulle odla massor med finfina grönsaker och örtkryddor, de knotiga fruktträden skulle digna, hallon och vinbärsbuskar likaså. Traktens barn skulle komma och rensa mina trädgårdsanläggning glatt sjungandes " i denna ljuva sommartid" i utbyte mot ett hembakt bröd eller hopp i barnens stora studsmatta. Jag skulle sylta och safta och ha en stor matkällare som försåg oss under vintern.
All närservice skulle finnas på cykelavstånd, eller sparkstötting vintertid. Skolan skulle vara liten och högkvalitativ, skogarna fulla med svamp och bär och lekställen för barnen. Sommarkvällarna skulle vara fulla av trevligt umgänge i bersån, vinterkvällarna dito framför den stora sprakande brasan i eldstaden.
Kanske skulle jag driva traktens mysiga café, med hembakat som doftade ut på landsvägen och lockade hungriga förbipasserande naturturister.
Alla skulle vara rödkindade och se ut som Malin i Saltkråkan. Melker skulle oxå vara välkommen och häpna över den gyllengula sockerkakan, bakad på våra ekologiska ägg. Ingen skulle drömma om att beställa en latte. Vinbärsteet på torkade blad från svartvinbärsbuskarna, ljungte repat i skogen.
Vi skulle byta tjänster och prylar med grannarna, åka på små trevliga auktioner på gårdarna i trakten...
I sjöarna omkring skulle det finnas fina badställen och fisk, och så kunde det gärna finnas nån som födde upp får i närheten. Jaktlicens på vildsvin och älg, sen är saken biff! För att dra in kosing till ofrånkomliga monetära utlägg skulle jag skriva små bästsäljande böcker tänkte jag, kokböcker eller små halvpolitiska kåserier.
I mitt Astrid Lindgrenland skulle vi åka på långa skidturer om vintern, med varm choklad och bullar i ryggsäcken, och se på solnedgången över vidderna innan vi stavade hemåt i halvdunklet för att dricka närande buljong och spela alfapet framför brasan. Alla vänner skulle komma på besök på helgerna, bo i vår vinterbonade gäststuga och sucka lättat över avsaknaden av bilsus och storstadshets.
Japp, govänner, ni kan väl se mig nu, stående i dörröppningen iförd ett storblommigt förkläde, rödkindad och harmonisk och sund rakt igenom, när jag hälsar er välkomna? Kaffet står på vedspisen och är snart klart! Vi fikar väl i syrénbersån med Pettson och Findus??


Av Ulrika - 10 september 2013 13:11

 

Detta recept ger ca 10 bitar. 

Botten:

100 g choklad, ca 75 %

75 g smör

2 ägg

3 msk mandelmjöl

2 tsk svart kaffe

2 dl hackade hasselnötter

Smält choklad och smör och rör till en slät kräm. Vispa äggen hårt, blanda ner mandelmjöl, kaffe, hasselnötter och chokladsmeten. Bred ut i botten på en rund form med löstagnbara kanter. Grädda på 175 grader i ca 6 minuter, låt svalna.


Fyllning;

Helt osötad sylt alt mosade hallon, ca 2 dl. Bred ut på den avsvalnade botten i formen utan att ta loss kanten.


Mousse;

2 ägg

3 dl vispgrädde

100 g choklad, 75%

Separera äggvitor från äggulor. Vispa äggvitorna till hårt skum, skall inte rinna om du vänder bunken upp och ner. Smält chokladen och låt svalna något. Häll i grädden i äggvitorna och vispa till fast konsistens. Blanda ner äggulorna i chokladen och rör till en jämn smet. Blanda ned chokladsmeten i gräddskummet och vispa ihop. Häll ned smeten i formen och låt stå i kylskåp minst 2 timmar.

Vid servering, tag loss sidan på formen och häll över en näve färska bär, helst hallon eller blåbär.




Av Ulrika - 10 september 2013 12:42





1 liten ekologisk citron

1 stor bit ingefära 

1,5 liter vatten

Honung efter smak ( jag använder 1 tsk per liter vatten)


Piggelindricka, tusen gånger bättre än alla energidrycker med socker som basingrediens som folk luras att köpa. Håller ca en vecka i kylskåp.

Av Ulrika - 10 september 2013 12:34



 

1/2 litet vitkålshuvud, fint strimlat

1/2 rödlök, fint strimlad

2 morötter, rivna

saften från en liten citron

3 msk majonnäs

3 msk creme fraiche

salt, svartpeppar cayennepeppar


Äts med fördel till revbensspjäll!


Av Ulrika - 10 september 2013 11:33

  2 kycklingfileer, tärnade

1 palsternacka

1 morot

1 bit rotselleri

6 dl hemkokt kycklingbuljong

2 msk grädde

2 msk gräddfil

1 näve svamp


Skala och tärna rotsakerna och fräs dem i en skvätt olivolja. Häll på hälften av buljongen och koka till rotsakerna blivit mjuka. Tag bort från plattan och mixa till en slät smet. Tillbaks på plattan, häll i resten av ingredienserna och hetta upp. Smaka av med salt och cayennepeppar. 

Tidigare månad - Senare månad
Ovido - Quiz & Flashcards